Bugun...



GÖNÜL YURDUMDAN MEKTUPLARIN ŞAİRİ DENİZ GARİPCAN"

Çocukluğumdan buyana şarkı türkü sözleri hep hafızamda ve gönül dünyamda ayrı bir etki uyandırmıştır.

facebook-paylas
Tarih: 05-03-2025 06:30

GÖNÜL YURDUMDAN MEKTUPLARIN ŞAİRİ DENİZ GARİPCAN

 

1)Şair Deniz Garipcan  kimdir?

Merhabalar, öncelikle Köprübaşı Edebiyat Ailesi’ne bana kendimi tanıtma fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum.

1972 Yılında Zeugma Antik kenti Ayıntap’ta yani Gaziantep’te dünyaya gözlerini aralayan, çocukluğu orta okul son sınıfa kadar Gaziantep’te; oranın kültürünü teneffüs ederek geçiren,1987 yılında da gençlik yıllarının bir kısmını babasının memuriyeti sebebiyle farklı iklim ve kültürün harmanlandığı Mersin Erdemli İlçesinde Akdeniz havasını teneffüs ederek yaşayan yazma serüvenine de o yıllarda başlayan iki evladı olan, okumayı, araştırmayı, üretebilmeyi seven öğretmen bir annedir.

 

2) Yazma serüvenine nasıl başladınız?

Yazma serüvenim hemen elime kağıt kalemi alıp duygularımı düşüncelerimi kağıda aktarayım diye başlamadı. Çocukluğumdan buyana şarkı türkü sözleri hep hafızamda ve gönül dünyamda ayrı bir etki uyandırmıştır. Dinlediğim şarkıların sözlerini çok içselleştirir üzerinde çok düşünürdüm. Öyle ki yaşıtlarım tarafından bazen bana sorulan sorulara dahi kısmen şarkı sözleriyle cevap verdiğim olurdu. Ben orta okula ailevi sebeplerden dolayı geç başladım ve Erdemli’ye taşındıktan sonra gurbette olmanın verdiği o garip hüzün beni yalnızlığa ve dolayısıyla okumaya sevk etti. Türkçe öğretmenimizin derste adını o vakitler ilk kez duyduğum şairlerin şiirlerini vurgulayarak okuması ( Faruk Nafiz Çamlıbel’in; Han Duvarları, Çoban Çeşmesi, Cahit Külebi’nin Hikaye şiiri; Yahya Kemal’in Sessiz Gemi’si, Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya şiiri ) beni çok etkiledi. Öncesi de var tabi daha ilkokul sıralarında çekmecede babama hediye edilmiş bir şiir kitabını okumuş ve yine o şiirlerdeki duyguları o vakitler çok anlamlandıramasam da beni etkileyen bir şiiri hafızama kazımıştım.

Şiire ortaokul yıllarında başladım. Benim şiirle ilgilendiğimi yazmaya gayret ettiğimi bilen öğretmenimin; benden Polis Haftasıyla ilgili bir şiir yazmamı isteyip onu yarışmaya göndermesi ve o şiirin de ilçede birinci gelmesi benim yazma isteğimi daha çok güdüledi diyebilirim. Bu serüven lise yıllarında Tarih Öğretmenim Ömer Ekrem Özbay’ın okul duvar gazetesi çıkarma hususunda görev vermesi ve akabinde kompozisyon yarışmalarına teşviki ve bu alanda da derece almamla birlikte hem okumaya hem yazmaya olan ilgim katlanarak artmış oldu.

3) Yazmayı neler etkiliyor sizce? Bu Konuda ne düşünüyorsunuz?

Yazmak insanın kendi içine tuttuğu aynadır bana göre, dış dünyada ışık olmadan nesneleri, varlıkları göremediğimiz gibi iç dünyamızın da bir ışığa bir aynaya ihtiyacı vardır. O ayna da; iyi yazan şair ve yazarların bizim duygularımıza, hissiyatımıza yazılarıyla eserleriyle ışık tutmasıyla olur. Nasıl olur o derseniz? Hani bizim hissedip de kelimelere dökemediklerimizi birilerinden duyup, okuyarak; “ tıpkı beni anlatmış” dediğimiz duygular vardır ya işte onlar. İç dünyamızı da ancak sözcüklerle ifade etmeye çalışırız tabi bütün duygularımızı ifadeye sözcüklerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Cengiz Aytmatov bunu güzel dile getirmiş “İnsan her şeyi anlatamaz.. Zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.” Yazma güdüsü içten gelir öncelikle ve odunu tutuşturan ateşe benzer. Duygularının farkında olmak, duygu ve düşüncelerini aktarma ve paylaşma ihtiyacı insanı yazmaya yönelten en büyük etkendir. Bunun yanında yazmak hayatın anlam arayışında insanın kendisini var eden hakikati bulma yolculuğudur. Kimisi konuşarak kendisini ifade eder kimisi de yazarak ancak “söz uçar yazı kalır” sözünün haklılığı öldükten sonra da yaşamanın belgesidir. Yazarak kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Susmayı öğrenmiş insan için yazmak kaçınılmazdır.

 “Bir şey söylemek için değil, söyleyecek bir şeyin olduğu için yazmak gerekir” Der Sabahattin Ali.

“Aklına geleni yazmak da yazmak değildir. “der Cemil Meriç

Yani insanın bir şey üzerinde fikir yürütmesi için öncelikle bilgi sahibi olması gerekir. Bilgi yoksa fikir de üretemez ve her şeyin başı farkında olabilmekle başlar. Paylaşma ihtiyacı da en önemli etkendir elbette. Bunun okul ortamında, duyarlı ve donanımlı eğitimcilerimiz sayesinde hız kazandığını ve geliştiğini düşünüyorum ve yaşayarak öğrenenlerdenim.

3) Yazarken nelerden etkileniyorsunuz?

Bende yazmayı tetikleyen en önemli unsurun başında hissetmek geliyor. Hissetmediğim herhangi bir duyguyu, düşünceyi sırf yazmış olmak için yazmam, yazamam. Bir yazarın yakıtı da duyguları olmalıdır. Duygusuzca popülerite amaçlı yazmak bana göre olmadı. Şişirilmiş, abartılmış süslü püslü cümleleri de sevmiyorum. Şiire başladığım ilk dönemlerde büyük şairleri okudukça onların duygularını nasıl detaylıca ifade edişlerine hayranlık duymuştum. Kelimeleri zarafetle kulağa hoş gelecek şekilde itinayla dizmeleri de ayrı bir ustalık ve bilgi gerektiriyordu. Onların doğayı ve insan duygularını iyi gözlemlediklerini fark ettim. Gözlem, hissetmek ve bunların bende uyandırdığı etki yazmakta en önemli unsurlardır. Tabi bunun yanısıra kendi iç dünyasıyla çokça hemhal olanların başarabileceği bir durum olduğunu da vurgulamak isterim.

 

4) Hangi türde yazıyorsunuz? Başka alanda da yazmayı düşünür müsünüz? 

Yazmaya şiirle başladım. Devamında belirli bir konuya yönelik, makale, deneme, türünde de yazdıklarım oldu. Zaman zaman bazı edebi dergilerde yayımlandı. Başka türlerde de yazmaya devam ediyorum. Örneğin roman ve hikaye üzerinde çalıştığım türlerden.

Yazar tek bir alanla sınırlı kalmamalı diye düşünüyorum fakat herkes her türde yazacak diye de bir kural yok tabi ki ancak büyük yazarlara baktığımız zaman çeşitli türlerde yazmış olmaları da onları kalıcı, donanımlı ve hatırlanmaya değer kılan özelliklerindendir.

 

5) Hangi tür eserleri okuyorsunuz? Gençlere tavsiye edebileceğiniz belirli bir tür ve yazar şair var mı?

Sadece şiir, hikaye, roman okuyorum diyemem. Yazın türleri arasında hemen hemen her tür eseri okumaya çalışıyorum. İyi kaleme alınmış gezi yazıları, psikoloji türü eserler, fikir yazıları, belirli bir konuda yazılmış bilimsel makaleler, denemeler ve mektuplar da ilgi alanımdadır. Okumayı ve araştırmayı seviyorum. En güzel okuma zamanı okul sıralarındaymış öğretmenlerimiz bize sık sık bunu vurgularlardı. Tabi bizler için o vakitler bu kadar esere, bilgiye ulaşmak kolay değildi ancak şimdi gençlerimiz ulaşabilirlik açısından şanslı olsalar da okumaya istekli değiller. Öncelikle onlarda okuma isteği uyandıracak eserleri iyi seçmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için de yine eğitimcilerimizin rehberlik etmesi, bilgi aktarmaktan ziyade küçük ip uçlarıyla çocuklarımızda gençlerimizde merak uyandıracak aktivite ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi çok önemli. Siz onun gönül dünyasına ışığı yakacaksınız; çocuk o ışıkta yolunu kendisi bulacak. Gençlerimize tavsiyem naçizane öncelikle büyük şair ve yazarların eserlerini Türk ve Dünya Klasiklerini mutlaka okusunlar ve o yazarın hayat hikayesi hakkında da fikirleri olsun. Mutlaka kendilerinden bir parça bir his bulacaklarına eminim.

 

6) Eserlerinizde etkilendiğiniz olaylar veya kendi hayatınızdan kesitler var mı?

Ebette, zaten daha önce de bahsettiğim gibi hissetmediğim gönül dünyamda yankı bulmayan hiçbir şeyi kağıda dökmüyorum. İlk kitabım şiir kitabı olarak basılan Firuze’de Oğullarıma yazdığım şiirler var. Şehirlere yazdığım şiirlerin bir kısmı var. “Memleketim” şiirim doğduğum şehir Gaziantep’i anlatır. “Ah Karaman” şiiri uzun yıllar kaldığım kendi duygularımla harmanladığım şehrin bende bıraktığı izlenimleri anlatır.Bunun yanında lirik şiirler ağırlıktadır. Meselâ ünlü ozanımız Aşık Veysel’in hayatı beni çok etkilemiştir. Onun için yazdığım şiirler var “ Dostlar Beni Hatırlasın” şiirine de nazire yazdım ve ikinci kitabım “Gönül Yurdumdan Mektuplar” da yine Aşık Veysel’e yazdığım mektup var. Yine beni duygu dünyasıyla etkileyen Ahmet Hamdi Tanpınar’la gerçekten farklı bir gönül bağı var kurduğum ve ona da hem nazire şiir hem mektup yazdım. Onları geç tanımanın verdiği hüznü satırlara dökmek bende hem bir teselli hem vefa duygusunun yansıması. İkinci kitabım “Gönül Yurdumdan Mektuplar” biraz da bundan dolayı oluştu.

 

7) Son yazmış olduğunuz kitaptan biraz bahseder misiniz?

 Son yazmış olduğum kitabım “Gönül Yurdumdan Mektuplar(1)” Yaşam koşuşturmacası içinde asıl amaçlarımızı unutup yapmamız gerekenleri yapmadığımızı ve bizim yaşımızdakiler için artık zamanın daraldığını ve daha okuyamadığım bir çok eser, tanımak istediğim bir çok şair ve yazarın bizden önceki çırpınışlarını, yaşam mücadelelerini ve bıraktıkları servet niteliğindeki o duygu ve düşünceleri okudukça; onları tanıyıp anladıkça eli kalem tutan birisi olarak geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmam gerektiğini  fark ettiğim ve bizi biz yapan değerlerimize atfen yola çıktığım arşiv türünde devamı gelecek bir eser.

Mektup okumayı ve yazmayı eskiden de çok severdim. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi yine kaybolmaya yüz tutmuş mektuplar aracılığıyla yeni nesle tanıtmak; okuduğum şair ve yazarlarla kurduğum gönül bağını bu mektuplarla perçinlemek ve onlara vefa borcumu yerine getirmek için kaleme aldım.

Tostloy “İnsan Neyle Yaşar” sorusuna eseriyle cevap verirken; “İnsan ne için yazar” sorusuna da benim fikir ve gönül dünyamın cevabı bu mektuplar oldu. Neden yazmış olduğumun cevabı mektuplarda saklı.

  

8) Sosyal hayatınızda kitaplarınıza dönüşler nasıl hangi yaş gruplarından en çok destek ve görüş alıyorsunuz?

Kitaplarla ilgili dönüşler gayet güzel, okumayı seven her kesimden büyük ilgi görmekle birlikte istişarede bulunduğum edebiyata, kültürümüze gönül vermiş arkadaş çevrem, değerli büyüklerim var. Ancak günümüzde popüler kültürün kopyala yapıştır, anlık iletiler ve görsellerle albenili hale getirilmeye çalışılan, aynı sözlerin dönüp durduğu mecra gerçek zanaatkarları, edebiyatçıları yazarları asla alt edemez, ömrü uzun olmaz biter gider. Nitelik önemli benim için nicelik değil. Bizden önceki dönemin günümüzdeki izdüşümlerine bakıyorum. Kalıcılık insan duygularına, düşüncelerine yüzyıllar sonrasına hitap etmekle başlıyor. Bunu iyi analiz etmek lazım.

 

9) Bilmeyenler için eserlerinizi paylaşır mısınız ve hangi yeni projelerle sizi takip etmeye devam edeceğiz?

İlk kitabım Firuze şiir kitabı olarak 2019 yılında Yenisey Yayınlarından çıktı. Doksan iki sayfa ve altmış iki şiirden oluşan içinde nazire ve şehrengiz şiirlerimin bir kısmını aldığım ilk heyecanım diyebilirim. Adına Firuze dedim çünkü değerli bir taşı çağrıştırdığı ve Türklüğün sembolü olan rengi ifade ettiği için bu ismi tercih ettim.

 

İkinci Kitabım Gönül Yurdumdan Mektuplar(1) bu yıl Ocak 2025 basımı Artshop yayınlarından çıktı. Okuması kolay olsun göz korkutmasın diye ki zaman hepimiz için kıymetli seksen sayfa olarak tasarladım. İçerisinde, on değerli şaire yazdığım mektuplar var. Devamı gelecek, ikincisi de yolda sayılır. Ayrıca basıma hazır bir deneme dosyamla, hazır vaziyette basımı bekleyen bir şiir kitabı dosyamda hazır. Henüz taslak olarak hazırladığım biyografik ve psikoloji roman çalışmam devam ediyor. Dijital medyada çok aktif değildim ancak İnstagram üzerinden paylaşımlarımı dijital medyada görünür kılacak bir sayfa hazırlığım var. En kısa zamanda sizlerle de paylaşacağım.

Köprübaşı Ebebiyat ailesine bu güzel söyleşi için bir kez daha teşekkür ediyor yayım hayatında başarılarınızın devamını diliyorum.

 

  Çok keyifli bir sohbetti, tekrar görüşmek üzere… Sevgiler…

 




Bu haber 46 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ESKİŞEHİR Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 38 33 2 3 92 26 102 +66
2 Fenerbahçe 38 31 1 6 99 31 99 +68
3 Trabzonspor 38 21 13 4 69 50 67 +19
4 Başakşehir FK 38 18 13 7 57 43 61 +14
5 Kasımpaşa 38 16 14 8 62 65 56 -3
6 Beşiktaş 38 16 14 8 52 47 56 +5
7 Sivasspor 38 14 12 12 47 54 54 -7
8 Alanyaspor 38 12 10 16 53 50 52 +3
9 Çaykur Rizespor 38 14 16 8 48 58 50 -10
10 Antalyaspor 38 12 13 13 44 49 49 -5
11 Gaziantep FK 38 12 18 8 50 57 44 -7
12 Adana Demirspor 38 10 14 14 54 61 44 -7
13 Samsunspor 38 11 17 10 42 52 43 -10
14 Kayserispor 38 11 15 12 44 57 42 -13
15 Hatayspor 38 9 15 14 45 52 41 -7
16 Konyaspor 38 9 15 14 40 53 41 -13
17 MKE Ankaragücü 38 8 14 16 46 52 40 -6
18 Fatih Karagümrük 38 10 18 10 49 52 40 -3
19 Pendikspor 38 9 19 10 42 73 37 -31
20 İstanbulspor 38 4 27 7 27 80 16 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 30/08/2024 Fenerbahçe vs Alanyaspor
 31/08/2024 Çaykur Rizespor vs Kasımpaşa
 31/08/2024 Konyaspor vs Kayserispor
 31/08/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 31/08/2024 Göztepe vs Bodrum FK
 01/09/2024 Başakşehir FK vs Antalyaspor
 01/09/2024 Eyüpspor vs Trabzonspor
 01/09/2024 Beşiktaş vs Sivasspor
 01/09/2024 Hatayspor vs Samsunspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/08/2024 İstanbulspor vs Şanlıurfaspor
 28/08/2024 Sakaryaspor vs Amed SK
 30/08/2024 Esenler Erokspor vs Gençlerbirliği
 30/08/2024 Manisa FK vs Adanaspor
 31/08/2024 Keçiörengücü vs Boluspor
 31/08/2024 Ümraniyespor vs Fatih Karagümrük
 31/08/2024 Çorum FK vs Sakaryaspor
 31/08/2024 Şanlıurfaspor vs Bandırmaspor
 01/09/2024 Erzurumspor FK vs Yeni Malatyaspor
 01/09/2024 MKE Ankaragücü vs İstanbulspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 31/08/2024 Sarıyer vs Hes İlaç Afyonspor
 01/09/2024 Karaköprü Belediyespor vs Kırklarelispor
 01/09/2024 1461 Trabzon FK vs Isparta 32 Spor
 01/09/2024 İskenderunspor A.Ş. vs Tuzlaspor
 01/09/2024 Altınordu vs İnegölspor
 01/09/2024 Adana 01 Futbol Kulübü vs Kepezspor FAŞ
 01/09/2024 Altay vs 24Erzincanspor
 01/09/2024 Batman Petrolspor vs Sincan Belediyesi Ankaraspor
 01/09/2024 Fethiyespor vs GMG Kastamonuspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 07/09/2024 Artvin Hopaspor vs 23 Elazığ Futbol Kulübü
 07/09/2024 Muş 1984 Muşspor vs Kahramanmaraşspor
 07/09/2024 Düzcespor vs Bursaspor
 07/09/2024 Karşıyaka vs Kırşehir Futbol SK
 08/09/2024 Tokat Bld Plevnespor vs Belediye Kütahyaspor
 08/09/2024 Anadolu Üniversitesi vs Kuşadasıspor
 08/09/2024 Ergene Velimeşe vs Silifke Belediye Spor
 08/09/2024 Bornova 1877 vs Bulvarspor
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI